SyŲte MTB 7.8.2021
Etusivu   Info   Sarjat   Ilmoittaudu   Reitti   Kuvat   Videot   Majoitus   Osallistujat   Tulokset   Asusteet   Yhteystiedot   ENG 
Syöte MTB Winter
 Front page     Info      Classes        Register           Route       Photos       Videos    Accommodation     Participants         Results        Merchandise         Contact us     In English 
Yhteistyössä

Special Bike

Bike Hotel Concept Iso-SyŲte

Hotelli Iso-SyŲte & Safari

Chimpanzee

Bar & Grill Kauppuri 5 Oy

Digitarvike

Navico Oy

Hotelli Pikku-SyŲte

Fenix

Kotivara

Reitti ja kalusto

Hox! Reitille on tullut useita muutoksia vuonna 2019.

Syöte MTB:n reitti tarjoaa kenties Suomen upeimmat puitteet maastopyöräilyyn. Reitti kulkee halki Syötteen kansallispuiston ja retkeilyalueen henkeäsalpaavien vaara- ja tunturimaisemien, tarjoten samalla myös kovia nousuja ja vauhdikkaita laskuja.

Reitti on vaativa. Suurin osa reitistä on polkua, suht. kapeaa, teknisyydeltään vaihtelevaa singletrackia. Reitillä on myös jonkin verran pitkospuita. Metsäautotietä, soratietä ja asfalttia on reitin pituudesta vain murto-osa. Haastetta löytyy osaavallekin maastopyöräilijälle. Tapahtuma on suunnattu kaikille jo jonkin verran kokemusta maastopyöräilystä omaaville kuskeille. Kisakokemusta tai kilpailulisenssiä ei vaadita.

Taitava kuski selättää reitin varmasti täysjäykälläkin pyörällä, mutta järjestäjä suosittelee jousitettua, kunnollista maastopyörää. Teknisyys vaihtelee helposta ja leveästä kangaspolusta haastaviin juurakkopätkiin, ja toki polulla on myös kiviä. Niinikään taitava kuski pystyy ajamaan koko reitin ilman jalkakosketuksia, lukuun ottamatta paria lyhyttä jyrkintä nousupätkää. Reittiä ei suositella cyclocross-pyörille. 65 km kierroksen tekninen haastavuus lisääntyy kohti reitin loppua, joten voimia kannattaa säästää. Niistä on hyötyä viimeistään loppunousussa.Tapahtumassa on kypäräpakko, ja jokainen osallistuja huolehtii omasta vakuutusturvastaan.

Reittikartta ja numerotietoa

Alla vuosien 2012-2018 reittikartat. Vuonna 2019 kokonaisnousua 65 km reitille kertyi noin 1200 metriä. Reitin korkeusero on noin 200 metriä.

32 km reitillä nousua kertyy noin 600 metriä.

130 km matkalla 65 km reitti kierretään kahdesti. Kokonaisnousua reitille kertyy noin 2400 metriä.

Vuoden 2019 reittikartta / course map (maastokartalla)

Vuoden 2018 reittikartta (maastokartalla)
Vuoden 2018 reittikartta (taustakartalla)

Vuoden 2017 reittikartta (maastokartalla)
Vuoden 2017 reittikartta (taustakartalla)

Vuoden 2016 reittikartta (maastokartalla)
Vuoden 2016 reittikartta (taustakartalla)
Opaskartta maali- ja lähtöalueesta

Vuoden 2015 reittikartta (maastokartalla)
Vuoden 2015 reittikartta (taustakartalla)
Vuoden 2014 reittikartta ja korkeusprofiili.
Vuoden 2013 reittikartta
Vuoden 2012 reittikartta.

Reittikuvaus, 65 & 130km (2019)

Reitti kulkee suurelta osin pitkin olemassa olevia Syötteen alueen virallisia maastopyöräilyreittejä pitkin, mutta tätä tapahtumaa varten myös muuta upeaa polkua on valjastettu käyttöön.

Reitin lähtö tapahtuu Pärjänkievarilta, josta lähdetään pyörittelemään Pärjänjoentietä itään päin uusien Luokan polkujen kautta kohti Pikku-Syötteen lakea. Pikku-Syötteen hotellin jälkeen hurautetaan vauhdikas porraspitkoksiakin sisältävä polkulasku alas, ja ajellaan Peikkopolun kautta kohti Myllyn laavua, jossa 32 km reitti jatkaa suoraan 65 ja 130 km reittien kääntyessä totutusti vasemmalle. Polut kapenevat pikku hiljaa, ja ensimmäinen lyhyt kivikkokin tulee eteen. Välillä voi pysähtyä ensimmäisellä huoltopisteellä Säkkisenlammilla n. 13 km kohdalla, jonka jälkeen sukelletaan Syötteen kansallispuiston upeisiin maisemiin. Polku vie kulkijansa Pitämävaaran päälle kiertäen sinne idästä, Taivalkosken puolelta. Pitämävaaran laella ajellaan kansallispuiston reunaa kohti etelää ja kuuluisaa Pumppaamoa.

Pumppaamossa vietetyn eväidensulattelutuokion jälkeen lasketellaan upeissa kansallispuistomaisemissa Portinkurun reunalle, josta pudotellaan paikoin hieman möykkyistäkin polkua kohti Portinojan laavua. Laskumetrejä kertyy Pitämävaaran laelta hieman yli sata.

Pitämävaaran lenkkiä ajellaan vielä muutama kilometri, ja ohitse toisen huoltopisteen (Puolivälinlampi), kunnes Ahvenvaaran ihanien syheröiden ja pumppaamoiden jälkeen noin 24 km kohdalla 65 km ja 130 km reitit erkaanevat jälleen vasemmalle vanhalta poroerotusaukealta Syötteen Näköalatien suuntaisesti 32 km reitin jatkaessa oikealle kohti Korkiavitikkoa, Riihikumpua ja Iso-Syötettä. 65 ja 130 km reitin upeat flow-polut seuraavat Näköalatietä sen itäpuolella ja reitti puikahtaa latusiltaa pitkin Ala- ja Ylähuuhkasjärvien välistä kohti Huuhkasen laavua. Täältä jatketaan pääosin hyvin rullaavaa polkupohjaa kohti Näköalatien ylitystä Naamankajärven eteläpuolella.

Naamankajärven eteläpuolisen linjan jälkeen vuorossa on Niskavaaran omahuoltopiste, ja sen jälkeen ylitetään Syötteelle johtava päätie, kierretään kaunis pieni lampi länsipuolelta ja noustaan ylös upeita ajomaastoja tarjoavan Pytkynharjun päälle.

Pian nousun jälkeen reitti jatkaa vasemmalle Pytkynharjun eteläpuolelle, jossa reitti kulkee uusienkin mutkien kautta kolmannelle huoltopisteelle (Kellarilampi), nousten tämän jälkeen mutkitellen takaisin Pytkynharjulle. Harju ajetaan länsipäähän asti, josta koukataan lyhyen metsäautotiepätkän kautta takaisin harjun pohjoispuolelle ja hilpaistaan Lauttalammen kautta takaisin harjun päälle.

Harjua jatketaan takaisin itään jonkin matkaa, kunnes käännytään alamäkeen pohjoiseen kohti Iso-Syötettä pitkin vauhdikasta sora- ja pitkospolkua ja ylitetään Riihisuo.

Suon jälkeen kulkijat kääntyvät takaisin länteen kohti Pärjänjoen vartta Riihituvan mainion ja välillä hieman täristävänkin polun kautta. Ennen Pärjänjoen varteen saapumista kurvaistaan viimeiselle huoltopisteelle (Romekangas) täydentämään energiavarastoja loppurytistystä varten. Pärjänjoen varrella on jälleen tarjolla nopeaa, osin sorastettua polkua ja upeaa suomalaista vanhaa metsämaisemaa. Pikkuhiljaa reitti vie kulkijansa Iso-Syötteen pohjoispuolelle Annintuvan lähelle, josta kiivetään luontokeskuksen kautta Iso-Syötteen takarinteiden taakse hakemaan viimeiset nousumetrit ennen ruisailuja ja viimeistä singletrack-pätkää kohti Pärjänkievaria. Pärjänkievariltahan toki jotkut onnekkaat saavat jatkaa vielä toiselle kierrokselle :)

Reittikuvaus, 32 km (2019)

32 km reitti kulkee ensimmäiset n. 11 km samaa reittiä kuin 65 & 130 km sarjojenkin reitti. Myllyn laavun kohdalla muut kääntyvät vasemmalle, mutta 32 km sarjan reitti jatkaa suoraan nousten aluksi tiukan lyhyen nousun Myllyharjulle. Sitten on luvassa upeaa single-track -iloittelua aivan upouudella reitillä! Tämä uusi n. 4 km mittainen osuus yhtyy n. 15 km kohdalla takaisin pitkään reittiin Puolivälinlammen huoltopisteen kohdalla, ja kaikki sarjat kulkevat läpi Ahvenvaaran syheröt ja pumppaamot. Tämän jälkeen 32 km reitti erkanee oikealle kohti tuttuja uria Korkiavitikon läpi. Korkiavitikossa kuitenkin kuljetaan totutusta poiketen pieni matka vanhaa mönkijäreittiä, ja sieltä saadaankin kaivettua muutama tiukka nousumetri koriin mukaan :) Seuraavien parin kilometrin osuudella on tarjolla kosteita ja mutaisiakin paikkoja sekä muutamat pitkospuut. Tämän jälkeen ajellaan hetki soratietä, mönkijäreittiä, ja sen jälkeen sorastettua, oikein mukavaa polkua lähtöpaikan läheisyyteen, josta reitti jatkaa pääosin sorapintaisena kuntoratana Luontokeskukselle. Luontokeskuksella reitti yhtyy jälleen muiden sarjojen reittiin, ja käy hakemassa vielä hieman nousumetrejä Iso-Syötteen takarinteiden takaa ennen kruisailuja ja viimeistä singletrack-pätkää kohti Pärjänkievaria.

32km reitti on teknisesti jonkin verran helpompi kuin pidemmät reitit, mutta haastavia paikkoja löytyy varmasti tarpeeksi. Reitti on ihka aitoa maastopyöräilyä sekin. Mikäli maastopyöräajokokemusta löytyy, tulee reitin suurin haaste kuitenkin korkeuseroista.


Yhteistyössä

PyŲrš-Suvala

TREK bicycles

SyŲtteen kansallispuisto

SyŲtteen Eršpalvelut

Pudasjšrven Urheilijat

Evoc

Fillari-lehti

Autori

Bioracer

PŲrhŲ - Vuodesta 1956

© Krossikommuuni ry 2012-2018